Cursus Voorschotbenadering bij kleuters: letterlijk spelen

In de eendaagse cursus Voorschotbenadering bij kleuters krijgt u handvatten met betrekking tot de tussendoelen beginnende geletterdheid en hoe u uw leerlingen kunt ondersteunen en ontwikkelen op het gebied van het fonologisch en fonemisch bewustzijn.

In deze praktische cursus ligt de nadruk op het werken met kleuters bij wie het fonologisch bewustzijn geen vanzelfsprekende ontwikkeling is. Hoe pakken we de hiaten aan bij kleuters die een mogelijk risico hebben op problemen bij het leren lezen en spellen?
U leert wat wel en niet zinvol is en u wordt zelf aan het werk gezet om creatieve ideeën in te brengen en na te denken over een mogelijke opbouw in moeilijkheidsgraad. Dit alles uiteraard spelenderwijs en evidence- en bestpractisebased. Aan het eind van de dag krijgt u materialen mee, waarmee u de volgende werkdag direct aan de slag kunt.

 

Programma:

  • Tussendoelen beginnende geletterdheid
  • Kleuterscreening
  • Theorie voorschotbenadering
  • Verschil voorschotbehandeling in de groep en individueel
  • Praktisch aan de slag met de fasen van de voorschotbenadering
  • Voorschotbenadering met prentenboeken

 

Verplichte literatuur: 

  • Protocol Preventie van Leesproblemen groep 1 en 2 (Van Druenen, Scheltinga, Wentink & Verhoeven, 2017). ISBN: 97890 7752 9454

 

Zelfstudie:
Het lezen van de verplichte literatuur en het maken van praktische opdrachten. Deze praktische opdrachten wordt enkele weken voorafgaand aan de cursus toegezonden.

 

Certificaat:
De deelnemer ontvangt een certificaat bij het voldoen aan de verplichte aanwezigheid, het lezen van de verplichte literatuur en het voldoen aan de praktische opdrachten.

 

Voor wie?

Leerkrachten, intern begeleiders, taal- en leescoördinatoren, remedial teachers (ook vanuit de vrije vestiging), logopedisten en onderwijsassistenten. Tevens geschikt voor orthopedagogen en psychologen die meer willen leren over de praktische kant van het behandelen van kleuters.

SBU

Wordt nader bekend gemaakt.
Accreditatie wordt aangevraagd bij de ADAP-NVLF.

Cursusleider

Cursusdata

Data Tijd Locatie Prijs Info
23-04-2020 09.00-17.15 uur Nieuwerkerk-Rotterdam 395,- euro Inschrijven
13-05-2020 09.00-17.15 uur Tilburg 395,- euro Inschrijven
10-09-2020 09.00-17.15 uur Zwolle 395,- euro Inschrijven
08-10-2020 09.00-17.15 uur Eemnes-Hilversum 395,- euro Inschrijven

Overige cursussen