De grondleggers van KWeC

Wilt u een kijkje nemen achter de schermen van cursuscentrum KWeC? Dan bent u hier op de juiste plek.  Hoe is KWeC (Kwalitatieve Workshops en Cursussen) ontstaan en wie zijn de grondleggers van KWeC?

De grondleggers

Ontmoet Carine

In 1992 is Carine begonnen met werken als logopedist in haar eigen praktijk en vanaf 2004 is ze ook dyslexiespecialist. In 2007 heeft ze samen met Hanneke Wentink (auteur van de eerste ‘Protocollen Leesproblemen en Dyslexie’) de ‘Basiscursus Dyslexie: praktisch van A tot Z’ ontwikkeld. Sindsdien is ze ook cursusleider. Doordat KWeC bleef groeien en er steeds meer vraag was naar cursussen, heeft Carine in het schooljaar 2012/2013 de keuze gemaakt om haar praktijk te minimaliseren. Het contact dat ze nu nog met leerlingen heeft is op de scholen waar ze komt om leerlingen met lees- en spellingproblemen of dyslexie te begeleiden.
Daarnaast is Carine ook ontwikkelaar van de KWeC-methodiek; een multisensoriële spellingmethodiek. Tevens ontwikkelde ze de cursus ‘Spellingspecialist’, de ‘Verdiepingscursus Lezen’ (Leesspecialist) en voor België de ‘Praktische cursus Technisch Lezen’. In 2019 start ze daar de ‘Praktische cursus Spelling’. Haar cursussen geeft ze ook ‘incompany’ op scholen en voor samenwerkingsverbanden.

Ontmoet Heinz

Heinz was vroeger horecamanager. Zo had hij een eigen Middeleeuws restaurant en een restaurant met terras en Jazzcafé in de Randstad. Na de verhuizing naar Friesland heeft hij vijf jaar gewerkt als explotatiemanager voor de voetbalclub Cambuur-Leeuwarden. Het ondernemersbloed kriebelde weer en zo is hij in 2006 gestart met zijn Vergadercafé It KWeC-hûs in Hitzum. Doordat KWeC maar bleef groeien, heeft Heinz halverwege 2011 besloten om met It KWeC-Hûs te stoppen. Het vergadercafé is sindsdien omgebouwd tot kantoor voor KWeC en Leergoed. Leergoed is het bedrijf dat onderwijsmateriaal ontwikkelt en verkoopt, onder andere het materiaal van de KWeC-methodiek. Zo is KWeC een fulltimebaan geworden voor Heinz.

 

Groei van KWeC

In 2002 is KWeC opgericht door Carine en Heinz Manderfeld. Samen hebben zij hun krachten gebundeld om steeds meer mensen cursussen aan te bieden over dyslexie, dyscalculie, logopedie en coaching. Zo ontwikkelt Carine cursussen, voert deze uit en houdt de accreditaties voor logopedisten, leerkrachten, remedial teachers, psychologen en orthopedagogen bij. Heinz is de spil voor de volledige organisatie van KWeC en neemt de communicatie en administratie op zich. De echte “regeleend” van het bedrijf. Ze mogen zichzelf dan ook oprecht dé grondleggers van KWeC noemen.

Vanaf 2011 worden de cursussen door heel Nederland gegeven in Van der Valk hotels. Zo kunnen ze veel mensen bereiken en de hotels zijn perfecte locaties om cursussen te geven. Een goed georganiseerde cursus waar deelnemers na het volgen ervan direct praktisch mee aan de slag kunnen in combinatie met uitstekende horecafaciliteiten geeft de deelnemers het gevoel dat ze niet alleen een cursus volgen, maar dat het voor hen ook een dagje uit is.

Zo geven ze op dit moment de volgende cursussen:

  • Basiscursus Dyslexie PO: praktisch van A tot Z
  • Verdiepingscursus lezen (Leesspecialist)
  • Cursus Spellingspecialist
  • Cursus Fonologie: onderzoek en behandeling
  • Cursus Dyscalculie en rekenproblemen
  • Basiscursus OMFT
  • Verdiepingscursus OMFT
  • Verdiepingsdag Dyslexie: Verdiepend lezen en Moderne Vreemde Talen

Tevens zijn er ook incompanycursussen mogelijk. Naast dat Carine en Heinz cursussen aanbieden door heel Nederland, geven ze sinds 2016 ook cursussen in België. Zo verzorgen ze nu de Praktisch cursus Technisch Lezen en de Basis- en Verdiepingscursus OMFT. In 2019 zal ook de Praktische cursus Spelling gegeven worden in België.

Nieuwsgierig geworden naar de cursussen van KWeC?

Bent u benieuwd geworden naar de inhoud van cursussen die KWeC aanbiedt? Klik dan hier om naar de cursussen te gaan en meer informatie te verkrijgen. Heeft u verder nog vragen en/of opmerkingen voor de grondleggers? Neem dan gerust contact met ze op!