Meten is een. 

Interpreteren is twee.

Protocollair behandelen is drie. 

 

Bij Oromyofunctionele therapie (OMFT) geldt: meten is weten. Ten eerste, omdat meting van onder meer de sterkte van spieren die van invloed zijn op de gebits- of kaakvorm duidelijkheid geeft of een OMFT behandeling nodig is. Ten tweede, omdat meting inzicht geeft over het effect van de behandeling. En ten derde, omdat behandelen volgens hét protocol-OMFT van Peter Helderop de gewenste resultaten geeft. Logisch dus dat de Verdiepingscursus OMFT veel aandacht besteedt aan: metingen, protocollen en orofaciale musculatuur. Maar natuurlijk wordt eerst de kennis van de basiscursus opgehaald en opgefrist. Tevens komen tandheelkundige kennis en terminologie, waaronder Pseudo klasse II en III, het maken van correcte gebitsfoto’s en Trainers® aan de orde. Inbreng van een casus van een eigen (live) patiënt wordt aangeraden. Indien mogelijk komt Niels van der Valk van MRC Europe uit Waalwijk een lezing geven over het belang van het aanpakken van afwijkend mondgedrag en hoe de logopedist een belangrijke rol inneemt in het gezond op laten groeien van kinderen. De brede opzet maakt deze cursus geschikt voor zowel logopedisten, mondhygiënisten, tandartsen en orthodontisten die de ‘Basiscursus OMFT’ al gevolgd hebben.

Tijdens Verdiepingscursus OMFT wordt ingegaan op diverse aspecten van de OMFT, waarbij de kennis vanuit de basiscursus OMFT als bekend wordt verondersteld. Tijdens Verdiepingscursus OMFT wordt er aandacht besteed aan het werken volgens het protocol-OMFT, herhaling en verdieping van tandheelkundige aspecten, het nieuwe digitale OMFT measuring station 430, IOPI, Paynetechniek en Force-scale en veel casuïstiek. Eigen casuïstiek mag op vrijwillige basis meegenomen worden.

Inhoud van de Verdiepingscursus OMFT:

 • Korte herhaling basiscursus met veel interactie van de cursisten
 • Verdieping oro-faciale musculatuur
 • Praktijk: optimaliseren van het werken met Payne-lamp en Force-scale en het leren werken met en/of optimaliseren van het werken met het OMFT measuring station 430 en IOPI
 • Herhaling tandheelkundige kennis in relatie tot OMFT, aangevuld met Pseudo klasse II en III
 • Uitgebreide behandeling van OMFT-casussen
 • Behandelingsmogelijkheden OMFT mede m.b.v. Trainers: Infant trainers, T4K, T4B en Myobraces K1. Enige kennis over het gebruik van Trainers wordt bekend verondersteld.

Deelname aan de Verdiepingscursus OMFT is uitsluitend mogelijk voor logopedisten die eerder de tweedaagse basiscursus ‘Logopedie en Tandheelkunde’ hebben gevolgd. U dient uw eigen materiaal mee te nemen, dus Force-scale, Paynelamp met goede batterijen, indien in bezit uw OMFT measuring station 430, IOPI of myoscanner. Tevens is het handig om uw camera mee te nemen. Het is verstandig uw naam op het materiaal te vermelden.

De training wordt gegeven door Peter Helderop (logopedist) en Niels van der Valk (Myofunctional Europe).

Verplichte literatuur

Deze wordt u voor de cursus toegestuurd.

Zelfstudie

 • Deze cursus bestaat uit 16 contacturen
 • 23,5 zelfstudie-uren

Certificaat

De deelnemer ontvangt een certificaat bij het voldoen aan de volgende voorwaarden: een minimale aanwezigheid van 90% en het lezen van de verplichte literatuur.

 

 

 

SBU

 • 39,5 uur geaccrediteerd – ADAP-NVLF – ID-nummer: 463516

Voor wie?

 • Logopedisten
 • Mondhygiënisten
 • Tandartsen
 • Orthodontisten
 • Tandarts- en orthodontieassistenten.
Peter Helderop

Cursusleider

Peter Helderop

Dhr. Peter Helderop, logopedist Na zijn studie logopedie aan de Leidse Hogeschool heeft hij zich in 1989 gevestigd als logopedist in Vlaardingen en vanaf 1991 in Monster, Poeldijk, Naaldwijk, Maasdijk, Wateringen, Rijswijk, ‘s Gravenzande en Honselersdijk. Twee van zijn logopediepraktijken zijn gevestigd in een tandartsenpraktijk. Hij heeft...

Cursusdata

22-06-2023 | 23-06-2023 08.30-17.00 uur Zwolle 555,- euro info Inschrijven
12-10-2023 | 13-10-2023 08.30-17.00 uur Haarlem 555,- euro info Inschrijven