Carine Manderfeld (1969) heeft haar opleiding Logopedie gevolgd in Rotterdam. Na haar afstuderen in 1992 is ze daar direct een eigen praktijk begonnen, waarbij haar interesse voor lees- en spellingproblemen al van het begin af aan groot was, mede doordat er in haar familie aan alle kanten dyslexie voorkomt.

Eigen praktijk

Na haar verhuizing naar Friesland in 1996 is ze in 1999 in Hitzum weer begonnen met een eigen praktijk. Deze heeft ze uit het niets opgebouwd tot een zeer florerende praktijk, waarbij ze al snel de keuze heeft gemaakt om zich volledig op de taal-, lees- en spellingsproblemen te storten. Van 2003 tot 2005 heeft ze de opleiding van Windesheim voor Dyslexiespecialist gevolgd, waardoor ze officieel Dyslexiespecialist is.

KWeC

Samen met haar man Heinz heeft ze in 2002 cursusorganisatie KWeC opgericht: Kwalitatieve Workshops eCursussen. Heinz regelt alles voor de cursussen, Carine geeft zelf een aantal cursussen.

‘Dyslexie: praktisch van A tot Z’ ontwikkeld

In 2007 heeft ze samen met Hanneke Wentink de Basiscursus dyslexie: ‘Dyslexie: praktisch van A tot Z’ ontwikkeld. In 2010 heeft ze dan zelf de verdiepingscursus spelling ‘Spellingproblemen!? En dan?!’ ontwikkeld, die in 2016 de naam ‘Spellingspecialist’ heeft gekregen.

In 2011 kon een drukke praktijk niet meer gecombineerd worden met alle cursussen die ondertussen door heel Nederland gegeven werden. Sindsdien behandelt ze in haar praktijk nog een klein aantal leerlingen, om zo wel de feeling met de praktijk te behouden.

Leesproblemen!? En dan?!

In 2015 kwam de verdiepingscursus lezen ‘Leesproblemen!? En dan?!’ er nog bij, die ze ook weer met Hanneke Wentink ontwikkelde. Ondertussen geeft ze ook incompanytrainingen en lees- en spellingtrajecten voor hele schoolteams, om de lees- en spellingresultaten van de school te optimaliseren.

Praktische cursus Technisch Lezen en Praktische cursus Spelling

Na een gedegen voorbereiding heeft ze de ‘Praktische cursus Technisch Lezen’ ontwikkeld voor Vlaamse logopedisten en leerkrachten en vanaf 2017 geeft ze die daar ook. In 2019 is daar de ‘Praktische cursus Spelling’ bijgekomen.

Momenteel is ze druk bezig om de handleiding van de door haar ontwikkelde KWeC-methodiek af te ronden. De KWeC-methodiek is een multisensoriële spellingmethodiek voor zowel regulier als speciaal basisonderwijs en ook te gebruiken voor leerlingen met spellingproblemen of dyslexie die extra instructie krijgen in de zorg.

Samen met haar man Heinz heeft ze het bedrijf Leergoed. Via Leergoed worden alle materialen voor de KWeC-methodiek ontwikkeld en op de markt gebracht.