Update: 08-03-2021 - Er is nog geen duidelijkheid over de cursussen van april in België. Zodra we weten of deze al dan niet door kunnen en mogen gaan, krijgt u daar direct bericht van. Excuses voor het ongemak, maar het zijn ook voor ons onzekere tijden. Alle cursussen in Nederland en België van februari zijn in verband met COVID-19 vervallen. Zodra we in België weer mogen trainen, plannen we direct nieuwe data. Tot die tijd zetten we de huidige cursussen op gesloten, zodat deelnemers die al langer moeten wachten voor cursussen die al verschoven zijn, voorrang krijgen.
(Proces)diagnostiek en behandeling van dyscalculie en rekenproblemen zowel theoretisch als praktisch.
Programma:
Middag 1:
- Verschil dyscalculie en rekenproblemen
- Diagnostiek op procesniveau
- Na deze middagen: procesonderzoek uitvoeren
Middag 2:
- Feedback op eigen procesonderzoek
- Wat te doen bij leerlingen met dyscalculie of rekenproblemen?
- Na deze middag: minimaal vijf behandelingen uitvoeren
Middag 3:
- Feedback op behandelingen
- De dyscalculieverklaring
- Effectiviteit van remedierende rekenprogramma’s
- Beleid op scholen m.b.t. dyscalculie en rekenproblemen
Verplichte literatuur:
Het Protocol Dyscalculie: Diagnostiek voor Gedragsdeskundigen (protocol DDG) 2e herziene druk dient u zelf van te voren aan te schaffen. U kunt het bestellen door een e-mail met uw adres te sturen aan: ellidiender@casema.nl of j.e.h.vanluit@uu.nl.
Het boek wordt u dan inclusief factuur (prijs €22,00) toegezonden. De hoofdstukken 1, 2, 3 en 5 & de bijlagen 1, 3, 6 en 7 zijn verplicht om voor aanvang van de cursus door te nemen.
SBU
Voor wie?
- Leerkrachten PO, S(B)O, VO of VSO, intern begeleiders, remedial teachers (ook vanuit de vrije vestiging), rekencoördinatoren, rekenspecialisten, orthopedagogen en psychologen.

Cursusleider
Hans van Luit
Hans van Luit heeft de universitaire opleiding tot orthopedagoog gevolgd (1980, Universiteit Utrecht) en is gepromoveerd op het onderwerp 'Rekenproblemen in het speciaal onderwijs' (1987, Radboud Universiteit Nijmegen). Thans is hij als hoogleraar ‘Diagnostiek en behandeling van kinderen met dyscalculie’ verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij is onder andere bacheloropleidingsdirecteur Pedagogische wetenschappen, hoofd Dyscalculie Expertisecentrum Nederland (Ambulatorium) en voorzitter van de Stichting Kwaliteitsinstituut Dyscalculie.