Afwijkend mondgedrag is een.

Samenwerken is twee.

Optimaal resultaat is drie.

 

Christina von Massow, orthodontist en Peter Helderop, logopedist geven een 2-daagse Expertcursus OMFT voor logopedisten, tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten.
Myofunctionele therapie is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de orale spieren.
Een multidisciplinaire samenwerking met tandartsen/orthodontisten is wenselijk voor een blijvend resultaat. Het is de verantwoordelijkheid van de tandarts en orthodontist om de relatie tussen afwijkende spierfuncties en afwijkende morfologie c.q. occlusie te herkennen en voorafgaande aan welke interventie dan ook eerst te zorgen voor een herstel van de juiste spierverhoudingen in het oro-faciale gebied. Behandelingen worden gespecialiseerder uitgevoerd en daarom is de samenwerking tussen tandarts/orthodontist en logopedist zo belangrijk. De tandarts/orthodontist moet in staat zijn om afwijkende mondgewoonten te herkennen en dan te verwijzen naar een gespecialiseerde OMFT logopedist.

Tijdens de cursus wordt ingegaan op de orthodontische benadering van behandeling van cliënten met afwijkende mondgewoonten. Wat is de visie van de orthodontist op de keuze van behandeling, wanneer wordt er gelijk begonnen met orthodontie en wanneer wordt besloten om eerst OMFT te gaan volgen.
De logopedist werkt met objectieve meetinstrumenten zoals de Myo Lipmeter, de Payne-techniek, het Measuring Station 430 en de IOPI. Het nieuwe digitale OMFT Measuring station 430 meet met een digitale sonde de druksterkte van de M. Orbicularis Oris, de contractiekracht van de M. Masseter, de extensiekracht van de tong en de lipdruk.

Programma

1. Inleiding met resultaat-casussen OMFT met multidisciplinaire samenwerking van orthodontist en logopedist
2. Tandheelkunde en Orthodontie: anatomie, fysiologie en pathologie
3. Visie van Orthodontist en Logopedist op de OMFT
4. Uitgebreide (tandheelkundige) casuistiek
5. Protocol foto’s maken en metingen met het Measuring Station 430 en/of de IOPI
6. Practicum

7. Toets

Opbrengsten

Na het volgen van deze cursus:

 • heeft de cursist verdiepend kennis genomen van de tandheelkunde en de orthodontie: anatomie, fysiologie en pathologie.
 • heeft de cursist kennis genomen van de orthodontische en logopedische visie op de oromyofunctionele therapie.
 • analyseert de cursist complexe casussen waarbij multidisciplinaire samenwerking centraal staat, en initieert hij/zij multidisciplinaire samenwerking in de behandeling door middel van interprofessioneel overleg.
 • is de cursist in staat om de effectiviteit van de behandeling te evalueren door middel van foto’s en de metingen met het Measuring Station.
 • is de cursist in staat om alle opgedane kennis met betrekking tot OMFT zelfstandig te verantwoorden naar cliënten, collega’s, samenwerkingspartners, en andere relevante betrokkenen door middel van een presentatie.

 

Verplichte literatuur

Voorafgaande de cursus worden u artikelen toegestuurd die gelezen dienen te worden.

 

Zelfstudie

 • Neem de readers van de Basis- en Verdiepingscursus nog eens door
 • De orofaciale spieren en Angel-classificaties dienen gekend te zijn. Deze worden getoetst!
 • Het lezen van de verplichte literatuur
 • Het presenteren van een casus

Certificaat

De deelnemer ontvangt een certificaat bij het voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • een minimale aanwezigheid van 90%
 • het lezen van de verplichte literatuur
 • het voldoen aan de praktische opdrachten (o.a. presenteren eigen casus)

SBU

 • 37 uur geaccrediteerd – ADAP-NVLF – ID-nummer: 424813
 • Deze cursus bestaat uit zowel contacturen als zelfstudie-uren

Voor wie?

 • Logopedisten
 • Mondhygiënisten
 • Tandartsen
 • Orthodontisten
 • Tandarts- en orthodontieassistenten
Peter Helderop

Cursusleider

Peter Helderop

Dhr. Peter Helderop, logopedist Na zijn studie logopedie aan de Leidse Hogeschool heeft hij zich in 1989 gevestigd als logopedist in Vlaardingen en vanaf 1991 in Monster, Poeldijk, Naaldwijk, Maasdijk, Wateringen, Rijswijk, ‘s Gravenzande en Honselersdijk. Twee van zijn logopediepraktijken zijn gevestigd in een tandartsenpraktijk. Hij heeft zijn aanvullende opleiding op het gebied van de oromyofunctionele-, stem-, stotter-, spraak- en taaltherapie in zowel binnen als buitenland opgedaan. Het grootste deel van de tijd is hij werkzaam in de logopediepraktijk.

Dr. Christina von Massov

Cursusleider

Dr. Christina von Massov

Dr. med. dent. Christina von Massow, orthodontist en master of science for lingual orthodontics. Christina heeft haar studie voor tandheelkunde in Duitsland aan de Medizinische Hochschule Hannover in 2000 afgerond. Ze is gepromoveerd onder Prof. Traenkmann in 2001 aan de MH Hannover/Duitsland, met haar proefschrift over schisispatiënten. Hierna heeft ze haar Postgraduelle Specialisatie voor Orthodontie […]